Vijf vragen over een (onderhandse) volmacht

566
Volmacht

De term ‘volmacht’ komt regelmatig voor in het notariaat. Maar wat is het precies en in welke situaties heb je het nodig? We leggen het je graag uit.

1. Wat is een volmacht?

Een volmacht is een notariële akte waarin jij, de volmachtgever, een ander of anderen de bevoegdheid geeft om namens jou rechtshandelingen te verrichten. De gevolmachtigde(n) mag/mogen jou vertegenwoordigen bij financiële en formele zaken. Denk hierbij aan beheren van de bankzaken en verkopen van de koopwoning.

2. Wat is het verschil tussen een levenstestament en een volmacht?

De volmacht is beperkt van aard en geeft alleen aan wie namens jou uw financiële zaken mag regelen. Deze volmacht kan permanent maar ook tijdelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent en de overdracht van je woning bij de notaris tijdens je vakantie moet plaatsvinden.

Het levenstestament is een combinatie van meerdere volmachten: financieel én medisch. Naast jouw financiële zaken beschrijf je in je levenstestament ook persoonlijke en medische zaken en wensen. Ook wilsverklaringen kunnen hierin opgenomen worden. Het levenstestament is dus uitgebreider dan een volmacht.

3. Wat is een onderhandse volmacht?

Een onderhandse volmacht is een volmacht die mondeling of schriftelijk wordt verleend door een persoon (de volmachtgever) aan een andere persoon (de gevolmachtigde) zonder dat er een notariële akte aan te pas komt. Met deze volmacht geeft de volmachtgever de gevolmachtigde toestemming om namens hem of haar bepaalde handelingen of beslissingen te nemen.

4. Wanneer is een onderhandse volmacht niet genoeg?

Enkele veelvoorkomende situaties waarin een notariële volmacht nodig kan zijn en een onderhandse volmacht dus niet genoeg is of niet de voorkeur heeft:

  • Testament en erfeniskwesties: het opstellen van een testament, het regelen van nalatenschappen of het benoemen van een executeur met uitgebreide bevoegdheden kan doorgaans het beste worden gedaan met een notariële volmacht.
  • Zakelijke transacties: voor zakelijke transacties, zoals het vertegenwoordigen van een bedrijf of het beheren van zakelijke activiteiten in naam van de eigenaar, kan een notariële volmacht worden vereist.
  • Medische beslissingen: in sommige rechtsgebieden kan het nodig zijn om een notariële volmacht te hebben om iemand anders toestemming te geven om medische beslissingen namens jou te nemen als je niet in staat bent om dit zelf te doen.

Overleg altijd met onze notaris als je twijfelt hoe het in jouw situatie is.

5. Wat zijn de risico’s bij een onderhandse volmacht?

Misbruik van bevoegdheden: als de volmachtgever de gevolmachtigde onbeperkte of vage bevoegdheden geeft, kan dit leiden tot misbruik van die bevoegdheden. De gevolmachtigde kan handelen in strijd met de belangen van de volmachtgever en ongewenste transacties of beslissingen nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here