Hoge Raad dwingt nieuwe kabinet tot miljardencompensatie

91

Goed nieuws voor beleggers, spaarders en vastgoedinvesteerders, maar niet voor het nieuwe kabinet. De Hoge Raad heeft namelijk opnieuw geoordeeld dat het huidige belastingbeleid niet acceptabel is. Het kabinet moet daarom de belastingbetalers waarschijnlijk miljarden euro’s aan compensatie betalen. Het gaat om de belasting in box 3: de belasting op vermogen, zoals aandelen, spaargeld of een tweede huis.

Jarenlange strijd tegen vermogensbelasting

De belasting in box 3 richt zich op het rendement, de winst die uit vermogen wordt gehaald. Om de belasting makkelijker te kunnen uitvoeren, werkt de belastingdienst met fictief rendement, een globale schatting van het rendement die voor iedereen geldt. Spaarders, vastgoedinvesteerders en beleggers zijn het hier niet mee eens. In veel gevallen was het fictieve rendement hoger dan het daadwerkelijke rendement, waardoor zij naar hun mening te veel belasting hebben betaald.

Deze strijd is al jarenlang gaande. Eind 2021 bepaalde de Hoge Raad dat de belastingheffing op vermogen in strijd was met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod. Het kabinet heeft toen de regels aangepast en het fictieve rendement nauwkeuriger bepaald. Ondanks deze aanpassing bleef de ontevredenheid bestaan. Nu heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het huidige belastingbeleid nog steeds niet overeenkomt met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod.

De gevolgen van de uitspraak

Het kabinet moet degenen die te veel belasting hebben betaald compenseren. Daarnaast moet er nieuw beleid worden opgesteld waarbij belasting wordt geheven over het daadwerkelijke rendement. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders betalen belasting in box 3, maar het is nog niet duidelijk of zij allemaal recht hebben op compensatie.

Hoe krijgt u compensatie?

Het aanvragen van compensatie wordt waarschijnlijk ingewikkeld. Het Ministerie van Financiën heeft acht weken nodig om de uitspraak en de gevolgen daarvan te bestuderen en in kaart te brengen. Begin augustus komt het ministerie met een update.

Degenen die belasting betalen in box 3 hoeven voorlopig niets te doen. Mogelijke compensatiegerechtigden zullen een brief van de belastingdienst ontvangen. Het is belangrijk om alle bankafschriften en financiële overzichten goed te bewaren als bewijsmateriaal dat het fictieve rendement dat u heeft betaald hoger was dan uw werkelijke rendement.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here